Saturday, July 15, 2017

Laksa bini Somad

Somad is a cook who used to live near our place.  His wife (bini in Malay) could cook a delicious laksa Penang.

Here is the recipe.


1. Ikan sardine – rebus

2. Ambil isi ikan – blend.

3. Air rebusan – simpan.

4. Tulang – blend – tapis.

 
BAHAN A

Cili kering + sedikit cili padi 5 – 6 biji

Belacan banyak sikit

Bawang merah – banyak (senang je resepi nya: "banyak")

BLEND SEMUANYA.


CARA :

Masukkan bahanA dalam periuk – tumis hingga sedikit garing – kuning - + air rebusan ikan, air

tulang ikan + air jika PERLU.

Masak hingga mendidih . Masukkan bunga kantan. Apabila mendidih, masukkan isi ikan yang

telah diblend + daun kesum + asam keping + garam.  Adjust jika perlu.

Jangan lupa rebus laksa...

1 comment: