Resepi gulai darat kambing ini asalnya daripada mak saudara di Kelantan.
Terbukti sedap ;-)
Bahan wajib: seekor kambing Boer sederhana besar (bukan Boer pun boleh tapi kurang menangkap) -- dipotong kecil.
Bahan A (di blend)
Bawang Besar ½ kg
Bawang Merah 1 kg
Bawang Putih 3 – 4 Labu
Halia ¼ kg
Lengkuas ¼ kg lebih kurang besar tapak tangan
Campuran rempah kari
Rempah Gulai Darat ½ kilo + + (boleh didapati di market Kelantan seperti "atas merket Mache")
Kari Ayam Daging BABAS RM 2
Campur Rempah Gulai Darat dan Kari dengan sedikit air.
Bahan B
Bawang Merah yang telah dimayang segenggam
Bawang Putih hiris 1 Labu
Kayu Manis
Buah Pelaga
Bunga Cengkih
Bunga Lawang 4 – 5
Bahan C
1. Santan Lima Kilo
2. Kerisik Satu Biji
3. Air Asam Jawa.
Cara2nya :
1. Tumis bahan B sehingga kuning dan naik bau.
2. Masukkan Bahan A dan tumis sehingga garing – warna bertukar kepada
kehitam-hitaman.
3. Masukkan daging kambing dan gaul.
4. Masukkan santan dan akhir sekali
5. Kerisik, garam, air asam jawa dan gula secukup rasa.
SELAMAT MENCUBA...
Guaranti Sedap
No comments:
Post a Comment