Saturday, July 15, 2017

Rendang Daging Ibu Mertua (Pahang)

Resepi ini saya jumpa di Internet beberapa tahun dulu.
Sekarang bila search balik, tak jumpa.  Jadi saya abadikan di sini.
Terima kasih kepada penulis asal resepi ini ;-)

Bahan-bahan ( 5-6 orang makan )

  • 1 kg daging lembu (daging batang pinang)
  • *1 biji bawang besar
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 2 cm halia
  • * 2 cm lengkuas
  • * 2 cm kunyit hidup
  • * 2 batang serai (* dikisar)
  • 3 sudu besar cili kering kisar
  • 1 paket santan serbuk / 200ml santan pekat (nak lebihkan santan pn blh)
  • 2 sudu besar kerisik
  • 1 keping asam gelugur
  • Daun kunyit (diracik halus)
  • gula & garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Gaul daging dengan bahan2 kisar & masukkan dalam kuali. Masak hingga daging hampir empuk.
  2. Masukkan santan, kerisik, asam keping & daun kunyit. Masak lagi hingga daging benar2 lembut. Tambah air sedikit sekiranya daging masih tak lembut lagi.
  3. Masukkan garam & gula secukup rasa. Kecilkan api dan biarkan kering.
  4. * Kalau suka rendang tu basah2 skit jgn masak smpi kering sgt ok.
  5. SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment