Sekarang bila search balik, tak jumpa. Jadi saya abadikan di sini.
Terima kasih kepada penulis asal resepi ini ;-)
Bahan-bahan ( 5-6 orang makan )
- 1 kg daging lembu (daging batang pinang)
- *1 biji bawang besar
- * 3 ulas bawang putih
- * 2 cm halia
- * 2 cm lengkuas
- * 2 cm kunyit hidup
- * 2 batang serai (* dikisar)
- 3 sudu besar cili kering kisar
- 1 paket santan serbuk / 200ml santan pekat (nak lebihkan santan pn blh)
- 2 sudu besar kerisik
- 1 keping asam gelugur
- Daun kunyit (diracik halus)
- gula & garam secukup rasa
Cara-cara
- Gaul daging dengan bahan2 kisar & masukkan dalam kuali. Masak hingga daging hampir empuk.
- Masukkan santan, kerisik, asam keping & daun kunyit. Masak lagi hingga daging benar2 lembut. Tambah air sedikit sekiranya daging masih tak lembut lagi.
- Masukkan garam & gula secukup rasa. Kecilkan api dan biarkan kering.
- * Kalau suka rendang tu basah2 skit jgn masak smpi kering sgt ok.
- SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment