Disclaimer: saya bukan orang Johor jadi orang Johor mungkin tak perlu ikut sangat resepi ini ;-)
Cumanya resepi ini terbukti sedap (mana ada resepi yang tak sedap kat blog ini hehehe)
1. 2 Kilo ikan tenggiri
2. Udang basah- buang kulit.
3. Rebus kedua-duanya, dan blend.
BAHAN A (takda bahan B pun sebenarnya)
1. Rempah kari Adabi 3
2. Bawang besar 5.
3. Bawang merah 10 – 15 biji.
4. Bawang putih – 6 biji
5. Cili kering – RM 1.00 (tahun 2007 punya RM1, jadi tahun 2017 mungkin RM2.00)
6. Halia 1 ½ inci
7. Kunyit 1 ½ inci
8. Lengkuas ½ inci.
9. BLEND BAHAN-BAHAN INI SEMUANYA SEKALI.
Asam keping yang besar2 rendam dahulu 6 keping.
Serai 5 ke 6 batang – ketuk
Kerisik ½ biji.
Santan 2 ke 3 biji.
CARA : Tumis bahan blend hingga naik bau. Campurkan ikan + udang yg telah diblend dan santan
cair + serai + asam keeping + kerisik last sekali.
Nota kaki: jangan lupa rebus spaghetti untuk 70 orang makan...
No comments:
Post a Comment