Saturday, July 15, 2017

Laksa Johor (70 orang makan)

Disclaimer: saya bukan orang Johor jadi orang Johor mungkin tak perlu ikut sangat resepi ini ;-)
Cumanya resepi ini terbukti sedap (mana ada resepi yang tak sedap kat blog ini hehehe)


1. 2 Kilo ikan tenggiri

2. Udang basah- buang kulit.

3. Rebus kedua-duanya, dan blend.



BAHAN A (takda bahan B pun sebenarnya)

1. Rempah kari Adabi 3

2. Bawang besar 5.

3. Bawang merah 10 – 15 biji.

4. Bawang putih – 6 biji

5. Cili kering – RM 1.00 (tahun 2007 punya RM1, jadi tahun 2017 mungkin RM2.00)

6. Halia 1 ½ inci

7. Kunyit 1 ½ inci

8. Lengkuas ½ inci.

9. BLEND BAHAN-BAHAN INI SEMUANYA SEKALI.


Asam keping yang besar2 rendam dahulu 6 keping.

Serai 5 ke 6 batang – ketuk

Kerisik ½ biji.

Santan 2 ke 3 biji.

CARA : Tumis bahan blend hingga naik bau. Campurkan ikan + udang yg telah diblend dan santan

cair + serai + asam keeping + kerisik last sekali.

Nota kaki:  jangan lupa rebus spaghetti untuk 70 orang makan...

No comments:

Post a Comment